AEROSOLII SI BENEFICIILE LOR

AEROSOLII SI BENEFICIILE LOR

Publicat pe 07 May 2017 de Magazinul Ortopedic

Un mod prin care putem interveni in tratarea infectiilor cailor respiratorii este cu ajutorul aerosolilor. Aerosolii sunt deseori folositi pentru eficienta lor in afectiunile respiratorii, care se manifesta prin tuse, respiratie dificila sau rinoree, insanatosirea pacientului fiind mult mai rapida decat in cazul administrarii clasice de medicamente. In articolul de fata vom afla mai multe despre aerosoli si beneficiile lor.

Ce sunt acesti aerosoli de fapt? Ei pot fi definiti ca fiind un ansamblu de particule fine (in forma lichida sau solida) aflate in dispersie intr-un mediu gazos. Particulele fine sunt inhalate de persoana aflata sub tratament, prin caile respiratorii, direct in plamani. Prin aceasta terapie cu aerosoli putem obtine efecte variate la nivelul organelor ORL: faringe, fose nazale, rinofaringe, laringe, ureche medie. Deseori se folosesc substantele: antiinflamatorii, antibiotice, mucolitice, vasoconstrictoare.

Exista mai multe tipuri de aerosoli, cei naturali si cei artificiali. Daca vorbim de aerosoli naturali, acestia pot fi intalniti frecvent in zone de mare sau la munte, ori in salina. In astfel de locuri se pot intalni: aerosoli marini, in zona de mare sau diguri unde se sparg valurile; aerosoli de padure, acestia apar prin amestecul de substante volatile cu polenul din aer; sau aerosoli cu sare. Pe langa aerosolii naturali, ii intalnim si pe cei artificiali, generati de aparate speciale.

Terapia cu aerosoli se poate face utilizand aparate precum:
1) Inhalatorul presurizat cu doze masurate. Acesta este utilizat, in special, de pacientii cu afectiuni pulmonare;
2) Inhalator cu pulbere uscata;
3) Nebulizatoarele - accesorizate cu masti inhalatorii atat pentru copil, cat si pentru adult, ori cu un ajutaj folosit pentru sinuzite.

Nebulizatoarele sunt deseori folosite in tratamentul copiilor ce sufera de astm. Acestea se mai folosesc si pentru adultii, varstnicii sau copiii mici cu probleme respiratorii, sinuzite, raceli sau afectiuni pulmonare ori din sfera ORL. Aceste aparate sunt folosite cu precadere atunci cand trebuie administrate doze mari de substante inhalatoare, terapia fiind deseori numita "tratament respirator".

 

 

 

De ce este avantajoasa terapia cu aerosoli ?

Un important beneficiu al terapiei cu aerosoli este datorita utilizarii de doze mai mici de substante medicamentoase fata de tratamentele clasice. De asemenea, efectele adverse sunt reduse si nu in ultimul rand, raspunsul la tratament este unul mai rapid. Inhalarea aerosolilor ajuta prin fluidizarea mucusului din plamani, facilitand astfel eliminarea secretiilor prin tuse si suflarea nasului. Un alt avantaj este ca relaxeaza muschii cailor respiratorii permitand oxigenarea plamanilor.
Comparand aerosolii cu tratamentele clasice, terapia cu aerosoli are o eficienta mai crescuta si efecte secundare minime. Aerosolii pot fi folositi si sunt indicati pentru copii, dar nu numai, ci si pentru adulti sau varstnici.

Taguri

terapia cu aerosoli, aparate aerosoli, infectia cailor respiratorii, tuse, respiratie dificila, rinoree, inhalator, nebulizatoare, sinuzite, astm

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Comentarii

Articole similare