BOALA PAGET - AFECTIUNE A SISTEMULUI OSOS DES INTALNITA LA VARSTNICI

BOALA PAGET - AFECTIUNE A SISTEMULUI OSOS DES INTALNITA LA VARSTNICI

Publicat pe 25 Nov 2017 de Magazinul Ortopedic

Boala Paget a oaselor (numita dupa Sir John Paget, cel care a descris-o pentru prima data in 1876) este o tulburare cronica a metabolismului osos si este a doua cea mai des intalnita afectiune osoasa (dupa osteoporoza) la persoanele trecute de 50 de ani, rareori fiind diagnosticata la tineri. Boala apare mai des la barbati decat la femei si este mai raspandita la oamenii din nordul Europei, cel mai frecvent la cei din Marea Britanie.

Ce este boala Paget a oaselor ?

Oasele constituie un tesut viu  care este remodelat si reinnoit in continuu. Acest proces se numeste remodelare osoasa si are loc in fiecare zi intr-un os normal, osul vechi fiind indepartat si formandu-se un os nou ca raspuns la solicitarile normale ale scheletului:
- celula osoasa numita osteoclast are rolul de resorbtie si de modelare a osului;
- celula osoasa tanara care produce oase noi se numeste osteoblast.
Boala Paget a osului apare din cauza unei disfunctionalitati a procesului normal de distrugere a oaselor si de reconstructie si se caracterizeaza printr-o crestere excesiva si dezorganizata a noului os, acesta fiind marit, mult mai vascularizat si mai  moale decat un os sanatos.
Boala Paget afecteaza in mod obisnuit craniul, pelvisul, partea inferioara a coloanei vertebrale si oasele lungi ale piciorului, putand leza unul sau mai multe oase din organism in acelasi moment.

Cauze

Desi cauza aparitiei acestei afectiuni este necunoscuta, probabilitatea de a o dezvolta este mai mare pe fondul mostenirii genetice, deoarece pana la 40 % dintre pacienti pot prezenta boala la mai mult de un membru al familiei.
Pe langa ipoteza ereditara, unii medici sugereaza ca si factorii de mediu reprezentati de anumiti virusi cu actiune lenta pot fi responsabili in dezvoltarea acestei boli, dar pana in prezent nu a fost identificat niciun virus specific.

Simptome

Aproximativ 70% dintre persoanele care sufera de boala Paget nu prezinta simptome, iar atunci cand acestea apar, durerile sunt cele mai comun intalnite ( dureri articulare, dureri de gat, dureri de sold). Alte simptome pot include:
- deformarile osoase;
- pierderea auzului sau intepaturi in urechi;
- durerile de cap;
- caldura resimtita in zona afectata;
- slabiciunea musculara.

Daca aveti dureri osoase sau observati deformari osoase, este necesar sa consultati un medic cat mai curand posibil.

Tratament

Majoritatea oamenilor nu stiu ca au dezvoltat boala Paget. Acesta este descoperita accidental de cele mai multe ori, ca urmare a unei radiografii sau a unui test de sange.
Nu exista nici un remediu pentru boala Paget, de aceea este posibil ca medicii sa nu recomande un tratament pana la aparitia simptomelor. Pacientii fara simptome nu necesita tratament in afara de monitorizare atenta, fiind recomandate radiografii periodice astfel incat medicul sa observe orice modificare.

In cazurile usoare, aspirina, paracetamolul, ibuprofenul si diverse medicamente antiinflamatoare pot ajuta la tratarea durerii si a inflamatiei. In cazurile avansate, medicii vor recomanda bifosfonatii pentru a reduce activitatea celulelor care remodeleaza osul.

Pacientii care au dezvoltat forme severe ale bolii Paget pot necesita interventii chirurgicale daca osul marit incepe sa comprime nervii, daca se dezvolta artrita severa, precum si pentru a repara deformarile osoase, articulatiile sau oasele rupte sau pentru a inlocui articulatiile. Oasele afectate de boala Paget pot necesita o perioada mai lunga de reabilitare decat oasele normale, pe parcursul careia se pot utiliza diverse dispozitive ortopedice pentru a ajuta la mers si pentru a reduce riscul caderilor: bastoane ortopedice cu 3 sau 4 picioare, carje cu sprijin subaxilar sau carje pe antebrat, cadre de mers.

In cazul persoanelor cu boala Paget, este foarte importanta o alimentatie corespunzatoare care sa cuprinda cantitati adecvate de calciu si vitamina D pentru a mentine oasele sanatoase, medicul putand sugera suplimente dacă este cazul.

Observarea timpurie a bolii Paget este esentiala pentru a ajuta la reducerea numarului si a severitatii complicatiilor care sunt asociate cu aceasta afectiune (osteoartrita, pietrele la rinichi, deformari ale oaselor, pierderea auzului etc.)

In prezent, cercetatorii studiaza genele care pot fi implicate in aparitia bolii Paget, ceea ce ar putea permite medicilor sa anticipeze factorii de risc implicati in aparitia bolii si sa dezvolte noi terapii pentru tratarea acesteia, sperand ca in viitor sa inverseze efectele asupra osului, nu doar sa le incetineasca.

Taguri

boala paget a osului, tratament boala paget, osteoporoza, dureri articulare, dureri de sold, pierderea auzului, medicamente antiinflamatoare, biofosfonati, artrita

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Comentarii

Articole similare