CAUZELE SI SIMPTOMELE DEPRESIEI IN RANDUL SENIORILOR

CAUZELE SI SIMPTOMELE DEPRESIEI IN RANDUL SENIORILOR

Publicat pe 20 May 2018 de Magazinul Ortopedic

Spre deosebire de ceea ce cred cei mai multi dintre oameni, depresia printre varstnici nu este un lucru normal. Chiar daca pentru cei trecuti de 65 de ani semnele de depresie sunt de cele mai multe ori ignorate, depresia nu este o etapa normala a procesului de imbatranire, este o afectiune medicala care trebuie sa primeasca un tratament adecvat indiferent la ce varsta apare. Studiile au aratat ca, daca depresia nu este tratata, aceasta ar putea duce la un risc crescut de sinucideri in randul seniorilor, mai mult decat in ​​orice alta grupa de varsta.

Depresia este o stare mentala persistenta de tristete care poate afecta intregul organism. O persoana care sufera de depresie se poate simti rau in legatura cu o multitudine de lucruri. Depresia poate sa apara brusc sau poate sa se instaleze treptat, poate fi cronica sau episodica.

Cea mai buna modalitate de a defini depresia ar fi sa descriem ceea ce nu este. Se poate spune ca depresia este opusul entuziasmului. Persoanele deprimate acuza, de obicei (dar nu intotdeauna), o stare generala proasta, capricioasa, letargica sau introspectiva.

Depresia poate fi cauzata de o serie de motive. Unele sunt de natura emotionala, iar alte sunt manifestari fizice. Factorii psihologici care cauzează depresia pot include experiente traumatizante pe care o persoana le-ar fi putut avea in trecut sau diverse probleme emotionale. Multe dintre problemele nerezolvate pe care unele persoane le-ar fi putut avea in copilarie pot sa reapara atunci cand ajung la o varsta inaintata. Acest lucru se datoreaza, cel mai probabil, faptului ca seniorii au mai mult timp sa se gandeasca la ei insisi, nemaifiind ocupati cu activitatile si problemele zilnice din anii anteriori.

Persoanele in varsta pot fi predispuse la depresie din diverse motive, printre care: teama de moarte, insecuritatea data de capacitatile lor fizice reduse, frustrarea cauzata de incapacitatea de a gestiona pierderea memoriei.

De asemenea, schimbarea mediului cu care sunt familiarizati poate provoca un mare stres la persoanele in varsta. Mediul in care traieste un senior constituie un element esential pentru sanatatea si siguranta lui emotionala. De exemplu, daca mediul in care traieste este depresiv, atunci si el ar putea simti in mod natural acelasi sentiment.

A fi in varsta presupune, de asemenea, ca multi dintre prieteni si rude au decedat deja. Acest lucru poate provoca seniorilor un mare stres, ei fiind nevoiti sa asiste neputinciosi la pierderea multora dintre persoanele apropiate.

Problemele medicale, inclusiv afectiunile cronice, pot declansa sau agrava simptomele depresiei la varstnici. Afectiunile medicale, in special cele care sunt dureroase, debilitante sau cele care pun viata in pericol, poate duce la simptome de depresie.

De asemenea, anumite medicamente sunt asociate cu depresia in randul seniorilor. Aceste medicamente includ: medicamente cardiovasculare, chimioterapeutice, medicamente antipsihotice, medicamente anti-anxietate si sedative, anticonvulsivante, agenti antiinflamatori / antiinfectiosi, stimulente, medicamente hormonale etc. Varstnicii care sufera de simptome depresive atunci cand iau medicamente trebuie sa raporteze cat mai urgent simptomele medicului prescriptor.

Indiferent de motiv, este necesar sa cautam semnele si simptomele depresiei la seniorii apropiati noua si sa le asiguram un tratament adecvat cat mai curand posibil.

Iata cateva dintre simptomele care indica depresia:
- o stare brusca de agitatie;
- anxietate care este greu de explicat;
- oboseala si letargie;
- frecventa lacrimogena;
- tulburari somatice (dureri fizice inexplicabile sau probleme gastro-intestinale);
- dificultati de memorie sau o lipsa de concentrare;
- lipsa apetitului, fluctuatii frecvente in greutate;
- dorinta de a dormi excesiv;
- iritabilitate si izbucniri emotionale bruste;
- insomnie, cosmaruri;
- retragerea de la activitatile sociale.

Pentru a trata depresia, primul lucru care trebuie facut este sa recunoastem ca exista o problema. Aici isi intra in rol rudele si cei care au grija de varstnici, acestia trebuie sa fie foarte atenti si sa sesizeze schimbarile in obiceiurile lor cotidiene.

Tratamentul depresiei include, de obicei, psihoterapia, consilierea, medicamente antidepresive, modificarea stilului de viata, modificarea dietei si alte terapii legate de depresie. Dar, in afara de toate aceste tratamente, este foarte important sa existe cineva care sa ajute si sa ghideze persoanele in varsta pe parcursul acestei etape sensibile a vietii lor. Seniorilor trebuie sa li se acorde atentie si sa fie tratati in continuare ca parte a familiei, nu sa fie considerati o povara. Acest lucru ii va ajuta sa se simta in continuare apreciati si utili, contribuind la reducerea incidentei depresiei.

Este foarte important ca cei apropiati sa-si dea seama cat de periculoasa poate fi depresia pentru seniori, iar recunoasterea si tratamentul precoce al acestei stari este cheia pentru mentinerea unei bune sanatati emotionale in randul varstnicilor.

Taguri

depresia simptome fizice, totul despre depresie, depresia la varstnici, depresia la varsta a treia, depresia si anxietatea, simptome depresie, tratament depresie, psihoterapia, medicamente antidepresive

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Comentarii

Articole similare