CE ESTE SI CUM COMBATEM OSTEOPOROZA ?

CE ESTE SI CUM COMBATEM OSTEOPOROZA ?

Publicat pe 08 Jun 2017 de Magazinul Ortopedic

Osteoporoza sau ''oase poroase'' este o boala osoasa care afecteaza structura osului printr-o densitate redusa si o fragilitate crescuta a acestuia. Persoanele care sufera de aceasta conditie sunt predispuse la fracturi osoase, osteoporoza fiind responsabila pentru majoritatea fracturilor . Zonele frecvent afectate sunt soldul, vertebrele si incheieturile mainii.
Osteoporoza afecteaza atat barbatii cat si femeile, insa incidenta mai mare este in cazul persoanelor de sex feminin, intrucat acestea prezinta in mod natural o densitate mai scazuta a oaselor. Se estimeaza ca jumatate din totalul femeilor aflate la menopauza sufera de cel putin o fractura osoasa cauzata de osteoporoza.

Tipuri de osteoporoza

Osteoporoza primara, ce afecteaza aproximativ 95% din cazuri si cuprinde urmatoarele subclase:
*Osteoporoza idiopatica juvenila, care este o forma foarte rara a bolii si afecteaza copiii aflati pana la varsta pubertatii. Cauzele aparitiei bolii sunt necunoscute.
*Osteoporoza postmenopauza, ce apare in special la femei si este determinata de oprirea productiei de estrogeni a ovarelor. Barbatii pot fi si ei afectati de acest tip de osteoporoza in cazul diminuarii precoce a secretiei de testosteron.

*Osteoporoza senila, care este cauzata de imbatranire si implicit de scaderea numarului si activitatii celulelor osoase responsabile de formarea de tesuturi noi, osteoblastele. Incidenta este foarte mare dupa varsta de 65 de ani.

Osteoporoza secundara, ce survine ca urmare a unor boli si afectiuni cornice, precum cele metabolice, genetice, ale glandelor endocrine etc.

Simptome

Osteoporoza este considerata o boala silentioasa, astfel ca suferinzii nu prezinta vreo simptomatologie specifica decat intr-o faza mai accentuata a bolii. Adoptarea unei posturi inadecvate a corpului si prezenta durerilor de coloana vertebrala pot fi, insa, primele semne ale dezvoltarii bolii.

Cauze

Factorul de risc primar al dezvoltarii osteoporozei este varsta. Desi oasele par a fi formatiuni statice, de fapt acestea sunt constant implicate in procese de reinnoire a masei osoase. Cu toate acestea, dupa varsta de 35 de ani rata distrugerii oaselor poate depasi formarea tesuturilor noi, instalandu-se astfel un proces ireversibil de deteriorare.
Exista, de asemenea, factori de risc ai bolii asupra carora se poate interveni, precum:
• deficitul de hormoni sexuali, in special la femei (estrogen redus);
• anorexia, bulimia;
• fumatul;
• alcoolismul;
• aportul insuficient de calciu, magneziu si vitamina D;
           si factori de risc ce nu pot fi modificati ca si
• varsta (cu o rata mai mare a riscului dupa 35 de ani);
• etnie (populatiile alba si asiatica fiind mai afectate);
• structura osoasa fragile;
• mostenirea genetica (cu precadere celor care au avut antecedente in familie).

Diagnostic

Modalitatea de depistare a bolii este masurarea densitatii minerale osoase prin absorbtiometrie cu raze X (DXA). Valoare scorului T (indice specific) determina gravitatea bolii, astfel ca un scor intre -1 si -2,5 semnaleaza prezenta osteopeniei, iar un scor sub -2,5 semnifica instalarea osteoporozei.

Tratament

Tratamentul osteoporozei implica atat administrarea de tratament medicamentos cat si practicarea sportului in mod regulat. Efectele si rata avansarii bolii pot fi ameliorate prin administrarea de suplimente de calciu si vitamina D, diverse medicamente, dintre care amintim bifosfonatii, calcitonina, raloxifenul si parathormonul si substitutia hormonala (cu estrogen).

Prevenire

Aplicarea masurilor de preventie poate reduce riscul aparitiei bolii cu 50%. Acestea includ:
• Efectuarea exercitiilor fizice, care au un aport considerabil in mentinerea oaselor puternice;
• Asigurarea unui aport suficient de calciu si vitamina D;
• Renuntarea la fumat;
• Reducerea consumului de cafeina;
• Urmarea unei diete echilibrate, cu aport suficient de proteine.

In cazul in care suferiti de fracturi osoase, ca urmare a osteoporozei, este posibil sa aveti nevoie de diverse instrumente medicale ajutatoare, precum: carje cu sprijin subaxilar sau carje de antebrat, rolatoare, cadre ortopedice sau scaune cu rotile. De asemenea, in urma operatiilor la sold, va putem recomanda folosirea inaltatoarelor pentru vasul WC care va usureaza asezarea si ridicarea de pe vasul de toaleta. Magazinul Ortopedic este un magazin online dedicat echipamentelor si accesorilor ortopedice iar specialistii nostri va stau la dispozitie pentru a va oferi recomandari si asistenta in alegerile dumneavoastra.

Taguri

boli osoase, osteoporoza, oase poroase, fracturi osoase, tratament osteoporoza, estrogen, anorexie, bulimie, riscul aparitiei osteoporozei

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Comentarii

Articole similare