CE TREBUIE SA STITI DESPRE STENOZA SPINALA

CE TREBUIE SA STITI DESPRE STENOZA SPINALA

Publicat pe 25 Mar 2018 de Magazinul Ortopedic

Durerea cronica a spatelui este o problema majora pentru milioane de adulti. De-a lungul vietii, se estimeaza ca aproximativ 75% dintre oameni vor experimenta dureri de spate persistente la un moment dat, intre 1-2 % vor suferi de compresia grava a unei radacini nervoase, iar 3-5 % vor fi diagnosticati cu hernie de disc. Una dintre cauzele durerii de spate este stenoza spinala.

Coloana vertebrala este formata dintr-un sir de 26 de oase mici numite vertebre care va permit sa stati in pozitie verticala, sa va deplasati, sa va ridicati si sa va aplecati. Coloana vertebrala va protejeaza maduva spinarii, o parte esentiala a sistemului nervos central care leaga creierul de corp. Stenoza spinala este adesea atribuită "uzurii" cauzate de inaintarea in varsta - considerata a face parte din cascada degenerativa care determina slabirea oaselor si pierderea cartilajelor. Cu toate acestea, exista factori de risc specifici care pot determina dezvoltarea acestei afectiuni, inclusiv cu un nivel ridicat de inflamatie, tumori sau leziuni care afecteaza coloana vertebrala.
Desi varstnicii sunt cele mai susceptibili de a suferi de stenoza spinala, si adultii de varsta mijlocie pot dezvolta aceasta afectiune, existand si un mic procent de persoane care se nasc avand canale spinale ingustate.

Ce este stenoza spinala ?

Stenoza spinala este o tulburare care este cauzata de ingustarea canalului spinal, fapt care poate exercita presiune asupra nervilor care circula prin coloana . Deoarece stenoza este declansata din cauza acumularii unei presiuni crescute care este pusa pe maduva spinarii, comprimand si nervii care o strabat, aceasta duce frecvent la dureri de spate.
Tipurile de stenoza a coloanei vertebrale sunt clasificate in functie de locul in care se situeaza afectiunea pe coloana vertebrala. Este posibil sa aveti mai mult de un tip.

Cele trei tipuri principale de stenoza spinala sunt:
- stenoza cervicala - ingustarea canalului spinal la nivelul gatului;
- stenoza lombara - ingustarea canalul spinal lombar, spatiul din interiorul partii inferioare a coloanei care transporta nervii la picioarele;
- stenoza toracica - aceasta este rara si afecteaza partea mediana / superioara a coloanei vertebrale.

Cauzele stenozei spinale

Odata cu inaintarea in varsta, apar procese naturale degenerative in intregul organism. Osteoartrita este cea mai frecventa cauza a stenozei spinale, provocand formarea de pinteni ososi care pot creste in canalul spinal, comprimand nervii.
Alte cauze pot include :
- herniile de disc - discurile moi situate intre vertebre care actioneaza ca amortizoare tind sa se usuce odata cu inaintarea in varsta; crapaturile din exteriorul unui disc pot permite ca o parte din materialul interior moale sa scape si sa apese pe maduva spinarii sau pe nervi;
- leziunile coloanei vertebrale - accidentele auto si alte traume pot provoca dislocari sau fracturi ale uneia sau mai multor vertebre; oasele deplasate dintr-o fractura a coloanei vertebrale pot deteriora continutul canalului spinal;
- tumorile - cresteri anormale se pot forma in interiorul maduvei spinării, in membranele care acopera maduva spinarii sau in spatiul dintre maduva spinarii si vertebre; acestea sunt mai putin frecvente si pot fi identificate pe imagistica coloanei vertebrale;
- boala Paget - afectiune in care oasele cresc anormal de mari si prezentand fragilitate, rezultatul fiind o ingustare a canalului spinal.

Simptomele stenozei spinale

Pot exista persoane care nu prezinta simptome, prezenta stenozei spinale fiind evidentiata pe o scanare RMN sau o tomografie computerizata. Atunci cand apar, ele incep adesea treptat si se agraveaza in timp. Simptomele variaza in functie de localizarea stenozei si de nervii care sunt afectati.

In cazul stenozei cervicale:
- amorteala sau furnicaturi la nivelul mainii, bratului, piciorului sau talpii;
- slabiciune in mana, brat sau picior;
- probleme cu mersul pe jos si echilibrul;
- dureri de gat;
- in cazuri severe, pierderea contolului sfincterian si incontinenta urinara.

In cazul stenozei lombare:
- amorteala sau furnicaturi la nivelul picioarelor, spatelui sau feselor;
- durere sau crampe la unul sau la ambele picioare atunci cand stati in picioare perioade indelungate de timp sau cand va deplasati, durere care se diminueaza in intensitate atunci cand va asezati sau va aplecati spre inainte;
- pierderea controlului la nivelul bratelor sau picioarelor care poate duce la tulburari de mers sau de a tine obiecte;
- dureri de spate.

Daca suferiti de dureri severe timp de cateva zile consecutiv, niveluri ridicate de furnicaturi sau amorteala sau nu va puteti ridica si merge pe jos, este necesar un consult imediat al medicului de specialitate.

Taguri

dureri de spate, hernie de disc, stenoza spinala, ingustarea canalului spinal, stenoza cervicala, stenoza lombara, osteoartrita, cauzele stenozei spinale, simptome stenoza spinala

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Comentarii

Articole similare