CELE MAI COMUNE BOLI ALE OASELOR INTALNITE LA SENIORI

CELE MAI COMUNE BOLI ALE OASELOR INTALNITE LA SENIORI

Publicat pe 14 Jan 2018 de Magazinul Ortopedic

Batranetea este acea etapa a vietii care nu trebuie vazuta ca o boala a organismului, ci ca un proces normal si natural. Inaintarea in varsta aduce modificari semnificative, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic, dar, intelegand ce se intampla cu organismul uman, orice senior se poate bucura in continuare de toate placerile vietii.

Odata cu inaintarea in varsta, organismul va prezenta un risc mai mare de imbolnavire, foarte comune in randul persoanelor de varsta a treia fiind bolile de oase, intre care putem enumera:

► Osteoporoza - este caracterizata prin scaderea densitatii minerale a oaselor si compromiterea structurii acestora. Oasele se pot rupe cu usurinta in cazul unei cazaturi, de exemplu. Aceasta boala afecteaza cu precadere persoanele de sex feminin si de cele mai multe ori este diagnosticata abia in cazul unui eveniment. Printre simptomele specifice osteoporozei se numara si scaderea in inaltime si curbarea spatelui.

Pentru prevenirea acestei boli este recomandat consumul regulat de alimente care contin calciu (iaurt si alte produse lactate, fructe de mare, legume cu frunze verzi) si vitamina D (ficat, galbenus de ou) care ajuta la fixarea si absortia acestuia. De asemenea, este foarte important sa se practice exercitii fizice regulate (urcatul scarilor, mersul pe jos etc.).
In cazul in care medicul a pus diagnosticul de osteoporoza, iar pacientul sufera deja de fracturi osoase este necesar sa se foloseasca diferite instrumente medicale pentru inlesnirea mersului: rolatoare, cadre ortopedice, scaune cu rotile etc.

► Artrita - aceasta afectiune este determinata de inflamarea uneia sau a mai multor articulatii. Artrita presupune o deteriorare in timp a cartilajului ce acopera osul unei articulatii, osul deformandu-se, fiind astfel afectata flexibilitatea normala a articulatiei.

Pentru prevenirea artritei se recomanda pastrarea unui stil de viata sanatos, mentinerea unei greutati normale si efectuarea unor exercitii fizice regulate pentru mentinerea flexibilitatii articulatiilor (alergat, mers pe jos).
Exista foarte multe forme de artrita, iar de multe ori in cazul persoanelor diagnosticate sunt necesare bastoane ortopedice sau alte articole ortopedice pentru o deplasare mai usoara si mai sigura.

► Boala Paget - afectiune cronica, boala Paget duce la cresterea anormala a oaselor. Structura oaselor este afectata si absorbita de organism mai rapid decat normal, crescand totodata si viteza procesului de reconstructie. Problema este ca tesutul osos nou-construit este foarte fragil si fracturile se fac mult mai usor.

La majoritatea persoanelor boala este asimptomatica. Totusi, cand isi afectiunea isi face simtita prezenta, pacientii acuza durere si fracturi. Boala poate fi monostotica (afecteaza un singur os), dar in cele mai multe situatii este multifocala, afectand mai ales coloana vertebrala, femurul si craniul.

In cazul fracturilor, medicul va recomanda pacientilor folosirea unor cadre de mers pentru mai multa stabilitate in deplasare, dar si pentru impiedicarea unor noi fracturi.

Prevenirea – cea mai buna solutie

Tratamentul bolilor osoase presupune medicatie combinata cu un regim alimentar special si exercitii fizice, dar si folosirea unor echipamente medicale speciale pentru deplasarea pacientilor in siguranta. De multe ori se poate interveni si chirurgical. De aceea, este preferata prevenirea bolilor de oase printr-un regim alimentar echilibrat si diversificat, un stil de viata sanatos si exercitii fizice regulate. In plus, persoanele varstnice sunt sfatuite sa evite accidentele ce pot avea ca efect leziuni si fracturi osoase prin folosirea ochelarilor de vedere cand e cazul, pastrarea luminozitatii in incaperi si a unul traseu de mers cat mai liber de obstacole, miscarea usoara a picioarelor inainte de a pleca din pat, folosirea unor instrumente pentru pastrarea echilibrului (baston, balustrada, cadru de mers).

Taguri

boli ale oaselor, osteoporoza, simptome osteoporoza, artrita, prevenirea artritei, boala Paget, tratament boli osoase, alimentatie sanatoasa, calciu, vitamina D

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Comentarii

Articole similare