DUREREA DE SOLD SI CAUZELE EI

DUREREA DE SOLD SI CAUZELE EI

Publicat pe 27 Feb 2017 de Magazinul Ortopedic

Durerile indica deseori o problema la nivelul functionarii corpului, ele apar din ce in ce mai mult odata cu inaintarea in varsta, iar in articolul de fata de ne vom indrepta atentia spre o durere specifica si anume cea din zona soldului care afecteaza persoana fie prin generarea unui disconfort, fie prin durere.

Cum am putea descrie aceasta durere?

Durerea de sold este reprezentata prin diverse semne precum tensiune, durere surda, durere ascutita, foarte intensa, sfasietoare sau o senzatie de furnicaturi, uneori poate fi simtita si ca o arsura. Durerea in zona soldului poate aparea brusc sau treptat pe parcursul unei perioade de timp, cateva saptamani sau chiar luni. Exista posibilitatea ca aceasta durere sa apara in mod constant sau este posibil ca durerea sa fie simtita doar la miscari specifice, ca de exemplu fandare, salt, ghemuire sau intoarcere.

Cauzele durerii de sold

Astfel, putem spune ca durerile in zona soldului sunt variate, iar in functie de diferiti factori putem ajunge la diferite cauze ce provoaca aceste dureri. Daca acestea sunt localizate la nivelul articulatiei, cel mai probabil ele sunt generate de coxartroza sau reumatism degenerativ in cazul persoanelor peste 50 de ani. In cazul tinerilor putem vorbi de o malformatie congenitala sau de o tendinta de extindere inspre alte articulatii.  Totusi, in general, cauzele cele mai intalnite sunt coxitele reumatismale sau inflamatorii.

Coxopatia reumatismala

Coxartroza este cauzata de solicitarea articulatiei, aceasta apare odata cu inaintarea in varsta si reprezinta 90% din afectiunile soldului. Dar poate fi intalnita si in randul persoanelor mai tinere ca urmare a unui traumatism, a unei malformatii congenitale sau a necrozei aseptice a capului femoral.

Tulburarea este caracterizata de simptome precum dureri bruste localizate in zona inghinala sau fesiera si apare ca urmare a mersului prelungit, fiind insotita de schiopatat. In caz de repaus, durerea inceteaza. Odata cu trecerea timpului, apar pozitii defectuoase iar bazinul poate suferi modificari ale pozitii corecte datorita ridicarii soldului bolnav si modificarii mersului. De asemenea, poate aparea o ingustare a liniei interne articulare, osteocleroza marginala si osteoporoza sau osteofitoza.

Coxita reumatismala

Aceasta mai este cunoscuta si sub numele de spondilita anchilozanta si corespunde cu instalarea pelvispondilitei. In alte cazuri in care apare coxita reumatismala izolata sau coxopatie unilaterala este mai greu sa identificam o cauza generala.

Coxopatie cu semne inflamatorii

Daca vorbim de afectiunile septice, articulare sau para-articulare, amintim ca acestea au un debut rapid acut si se manifesta prin febra si o stare generala proasta. La baza acestora afectiuni se afla, deseori, un factor infectios care a generat un proces inflamator. La un examen de radiologie, se constata osteoporoza difuza sau distructii osteoarticulare evidente.

Coxopatiile vasculare

O alta cauza a aparitiei durerii de sold poate fi coxopatia vasculara. Aceasta poate fi generata de un traumatism sau de alti factori de acest fel. Boala poate fi observata prin aspectul de necroza aseptica a capului femoral si se manifesta prin dureri, scurtarea membrului inferior sau schiopatare. De obicei, este intalnit in perioadele de crestere sub numele de osteocondrita juvenila sau boala Legg-Calve-Perthes.

Coxopatiile metabolice

Amintim ca si cauza a durerii de sold si un alt fel de coxopatie, anume cea metabolica si algodistrofica. Aceasta este reprezentata de boli precum: guta, hemocromatoza, osteomalacie la varste inaintate. O caracterizare a acestora este prin limitarea miscarilor, decalcifieri izolate, insa nu prezinta semne inflamatorii.

Durerile de sold si tulburarile aferente care au cauzat aceste dureri interfereaza cu o buna functionare a vietii. Astfel, pentru cazurile in care mersul este problematic sau dureros, putem apela la dispozitive ortopedice temporare care sa amelioreze problemele locomotorii. Putem alege sa folosim carje reglabile cu antebrat sau putem sa alegem un cadru de mers pliabil si reglabil care va ajuta la conferirea unui echilibru in deplasare. Acestea le puteti gasi pe site-ul nostru: Magazinul Ortopedic, iar pe langa acestea multe alte produse care va pot ajuta in probleme de acest fel .

Taguri

dureri de sold, coxartroza, coxopatie reumatismala, osteoporoza, spondilita

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Comentarii

Articole similare