EFECTELE BENEFICE ALE CONSUMULUI DE ALIMENTE BOGATE IN POTASIU

EFECTELE BENEFICE ALE CONSUMULUI DE ALIMENTE BOGATE IN POTASIU

Publicat pe 14 May 2018 de Magazinul Ortopedic

Potasiul este un nutrient esential al organismului care are rolul de a mentine echilibrul fluidelor si electrolitilor in corpul uman. De asemenea, potasiul esta al treilea mineral ca si prezenta in organism si un element necesar pentru functionarea adecvata a mai multor organe, inclusiv a inimii, a rinichilor, a creierului si a tesuturilor musculare. Potasiul joaca un rol important in mentinerea nivelului corespunzator de hidratare a organismului si impreuna cu sodiul contribuie la asigurarea echilibrului electrolitic al organismului si normalizarea ritmului cardiac.

Organismul uman efectueaza continuu un act de echilibrare intre doi electroliti: potasiu si sodiu. Cand nivelul de sodiu creste, scade nivelul de potasiu si invers. Este important sa nu exagerati cu alimente pe baza de sodiu si totodata sa va mentineti aportul de potasiu.

Simptomele unui nivel scazut de potasiu in organism sunt extrem de nedorite si pot include:
- oboseala;
- constipatie;
- iritabilitate;
- crampe musculare;
- crestere in greutate;
- probleme de tensiune arteriala;
- palpitatii ale inimii;
- celulita;
- greata;
- artrita;
- crampe abdominale, balonare;
- comportament psihologic anormal, inclusiv depresie, confuzie sau halucinatii.

Potasiul din surse naturale de alimente este considerat foarte sigur si sanatos, iar necesarul zilnic de consum recomandat pentru un adult este de 4.700 miligrame de potasiu pe zi.

Ce alimente sunt bogate in potasiu ?

Exista o mulțime de alimente bogate in potasiu din care puteti alege pentru a satisface cerintele dvs. de zi cu zi. Iata cateva dintre alimentele cu cel mai ridicat continut de potasiu:

Avocado - un fruct bogat in grasimi mononesaturate, antioxidanti polifenolici (beta-criptoxantina, luteina, zeaxantina etc.), vitamine (C, A, E, K); cercetatorii descriu efectele si beneficiile consumului de avocado, evidentiind faptul ca persoanele care consuma frecvent avocado prezinta diete mai sanatoase in general, precum si o crestere a aportului de nutrienti si o scadere a riscului de aparitie a sindromului metabolic.

Dovleacul ghinda - o varietate de dovleac de marime mica spre medie, avand forma unei ghinde, de culoare verde inchis, portocaliu, verde sau alb, cu o coaja groasa si striata - este o sursa bogata in potasiu si antioxidanti (in special carotenoizi care ajuta la prevenirea si combaterea diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cel de piele, san, plamani si cel de prostata), vitaminele C, A, E, hidrati de carbon, protide.

Spanacul - recunoscut pentru continutul sau ridicat de fier, este o sursa excelenta de multi fitonutrienti, de minerale precum potasiu, mangan, magneziu, cupru si zinc, are un continut foarte scazut de calorii si grasimi, dar inglobeaza o cantitate importanta de fibre alimentare solubile, fiind recomandat in controlul colesterolului si in programele de reducere a greutatii; consumul regulat de spanac poate ajuta la prevenirea osteoporozei si a deficitului de fier in anemii.

Cartoful dulce - contine o cantitate mare de nutrienti, fiind bogat in potasiu, calciu, acid folic, beta-caroten, vitamina C si vitamina B6; pentru a obtine maximum de beneficii de sanatate din consumul acestuia, trebuie evitata curatarea si aruncarea cojii.

Somonul salbatic - pe langa continutul ridicat de potasiu, vitamine, minerale si proteine, este bogat in acizi grasi esentiali Omega 3 (ale caror beneficii includ scaderea riscului de boli de inima si accident vascular cerebral, reducerea simptomelor de depresie, hipertensiune arteriala, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie, dureri articulare si afectiuni cronice ale pielii (cum ar fi eczemele).

Caisele uscate - sursa importanta de potasiu, magneziu, calciu, fier, fibre alimentare, beta-caroten si vitaminele A, C si B - stimuleaza digestia (datorita substantelor alcaline pe care le contin), sunt foarte nutritive, laxative si sunt recomandate in anemii, astenii, insomnii, convalescente.

Rodia - contine o catitate mare de antioxidanti (polifenoli, tanini si antocianini), vitamine (B, C, E, K), minerale (potasiu, sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, zinc) si acid folic; sucul de rodie imbunatateste fluxul de sange la persoanele cu boli ale miocardului, ajuta la scaderea colesterolului LDL, are proprietati antiinflamatorii protejand impotriva astmului si a durerilor in gat, protejeaza rinichii de toxine periculoase.

Apa de nuca de cocos - contine o cantitate ridicata de electroliti, antioxidanti (datorita prezentei citokinelor), vitamina A, aminoacizi si fitohormoni - ajuta la mineralizarea oaselor, unghiilor si dintilor, este benefica pentru persoanele care sufera de colita, ulcere gastrice sau constipatie, imbunatatind digestia datorita enzimelor bioactive din componenta sa, are proprietati antivirale si antifungice (datorita continutului sau ridicat de acid lauric).

Fasolea alba - pe langa continutul ridicat de potasiu, fier, cupru, zinc, fosfor, este o sursa importanta de fibre, proteine si amidon; datorita proprietatilor sale alcaline, fasolea ajuta la mentinerea echilibrului acido-bazic in organism, iar consumul ei are un efect pozitiv asupra florei bacteriene din intestin, contribuind la functionarea optima a pancreasului, a ficatului si a colonului; consumul regulat al fasolei albe duce la scaderea nivelului total al colesterolului din sange, reducand riscul bolilor de inima.

Bananele - sursa importanta de potasiu, vitaminele A, C, B, acid folic, magneziu, fier si zinc; cercetarile stiintifice au aratat ca bananele sunt bogate in dopamina (un hormon major de imbunatatire a dispoziției) si contin o substanta numita triptofan (un aminoacid pe care organismul il transforma in serotonina - substanta care relaxeaza, inlatura stresul si imbunatateste starea afectiva).

Care sunt beneficiile consumului de potasiu?

Potasiul este o parte esentiala a unei diete sanatoase. Nu numai ca este un mineral esential, ci si un electrolit. Cu aceasta dubla identitate vin o multime de beneficii atunci cand consumati in mod regulat alimente bogate in potasiu:

- stimularea sanatatii inimii - potasiul joaca un rol important in mentinerea ritmului cardiac;
- reducerea crampelor musculare si imbunatatirea fortei musculare - slabiciunile musculare, durerile musculare si crampele musculare sunt reactii adverse frecvente cauzate de un nivel scazut de potasiu in organism;
- reducerea riscului de accident vascular cerebral - persoanele cu niveluri mari de potasiu prezinta un risc mai mic de accident vascular cerebral (in special AVC ischemic);
- reducerea hipertensiunii arteriale - studiile arata ca o dieta bogata in potasiu, in special potasiul din fructe si legume, scade tensiunea arteriala, lucru valabil mai ales daca cresterea consumului alimentelor cu un continut ridicat de potasiu nu este insotita si de o crestere a consumului alimentelor bogate in sodiu;
- reducerea celulitei - celulita este cauzata de retentia de fluide, iar potasiul ajuta la eliminarea excesului de lichid din celule;
- prevenirea osteoporozei - citratul si bicarbonatul sunt doua saruri de potasiu care se gasesc in mod natural in fructele si legumele bogate in potasiu, iar un studii recente arata ca aceste saruri pot imbunatati sanatatea oaselor si pot preveni osteoporoza.

Taguri

alimente bogate in potasiu, necesarul zilnic de potasiu, rolul potasiului in organism, lipsa de potasiu in organism simptome, potasiu beneficii, grasimi monosaturate, antioxidanti, carotenoizi, fitonutrienti, prevenirea osteoporozei, acizi grasi Omega 3

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Comentarii

Articole similare