FRACTURA DE SOLD SI RISCURILE ACESTEIA PENTRU SENIORI

FRACTURA DE SOLD SI RISCURILE ACESTEIA PENTRU SENIORI

Publicat pe 16 Dec 2017 de Magazinul Ortopedic

O fractura de sold este o afectiune severa care consta in ruperea osului femural, iar complicatiile acesteia pot ajunge sa puna in pericol viata celui lezat, lucru valabil mai ales in cazul persoanelor in varsta, segmentul cel mai des afectat de acest tip de fractura. Statistic, aproximativ 90% dintre fracturile de sold apar la persoanele cu varsta de peste 60 de ani.

Printre factorii care favorizeaza aparitia frecventa a fracturilor de sold in cazul seniorilor putem enumera: fragilitatea si demineralizarea oaselor odata cu inaintarea in varsta, probleme de echilibru si de vedere ce pot duce la accidentari soldate cu fracturi, osteoporoza, lipsa miscarii si a exercitiilor fizice. Imobilizarea intr-un scaun cu rotile este inevitabila de cele mai multe ori dupa o fractura de col femural, insa punerea unui diagnostic corect si inceperea rapida a tratamentului sau interventia chirurgicala vor permite reluarea deplasarii pentru pacient.

Cum se recunoaste o fractura la sold?

Intr-o prima faza dupa aparitia leziunii, pacientul va resimti urmatoarele simptome:
• incapacitatea de a se misca imediat, daca a suferit o cadere;
• durere acuta la nivelul soldului;
• imposibilitatea de a-si mentine greutatea pe piciorul afectat;
• piciorul cu soldul fracturat este mai scurt si/sau orientat in exterior;
• vanatai si umflaturi in zona soldului lezat.

In majoritatea cazurilor, cauza principala este reprezentata de o cadere accidentala a pacientului. In plus, exista numeroase aspecte care pot influenta si conduce la fracturi la sold in cazul varstnicilor, chiar si in cazul unor caderi minore: lipsa activitatilor fizice, o alimentatie saraca in calciu si vitamina D, un tratament medicamentos ce afecteaza oasele etc. De aceea, in cazul pacientilor care au suferit deja o fractura de sold sau prezinta un risc se recomanda folosirea de fotolii rulante pentru o deplasare in conditii de siguranta.

Ce complicatii pot avea fracturile de sold?

Fractura de sold este tratabila, insa poate genera complicatii periculoase pentru pacient, de multe ori fiind necesare interventiile chirurgicale pentru introducerea unor tije, suruburi sau, dupa caz, inlocuirea totala sau partiala cu o proteza de sold.

Pentru evitarea consecintelor nedorite, este foarte importanta perioada de recuperare, avandu-se in vedere ca odihna la pat prelungita este asociata de cele mai multe ori cu complicatii grave. Daca mobilizarea nu este facuta intr-un timp cat mai scurt, exista riscul ca muschii sa se atrofieze si sa se piarda permanent mobilitatea pacientului. In plus, imobilizarea pe o perioada lunga de timp poate cauza dezvoltarea cheagurilor de sange la nivelul venelor piciorului (tromboflebita sau tromboza venoasa profunda), pneumonie, escare, infectii ale tractului urinar, atrofie musculara din cauza neutilizarii membrelor inferioare sau deteriorare mentala.

Inainte de a stabili metoda de tratare pe care o va aplica, medicul curant va tine cont de varsta pacientului si de conditia fizica a acestuia, iar in functie de aceste considerente va recomanda tratament medicamentos, fizioterapie sau va interveni chirurgical.

In cazul in care s-a intervenit chirurgical, este necesar sa se faca miscare cat mai repede posibil, iar recuperarea in sine sa se faca in conformitate cu indicatiile medicului. Sub acoperirea medicamentelor adecvate pentru durere, pacientul va fi mobilizat din pat in 48 de ore de la interventia chirurgicala si se va incuraja o miscare usoara in jurul patului cu ajutorul unui cadru de mers sau a unor carje subaxilare. Pentru o recuperare eficienta, suportul nutritional este vital, complementar cu exercitii specifice efectuate sub indrumarea unor kinoterapeuti calificati. In tot acest timp, se recomanda evitarea consumului de alimente care impiedica absorbtia calciului (cafea, ciocolata) si includerea in meniul zilnic a produselor lactate.

Fracturile de sold trebuie sa constituie motive serioase de ingrijorare pentru persoanele in varsta. Acordand o atentie sporita prevenirii si tratarii osteoporozei si incercand sa evite caderile, seniorii pot scadea semnificativ riscurile unor nedorite fracturi, pentru a-si putea mentine ridicate gradul de independenta si nivelul de sanatate generala.

Taguri

fractura de sold, demineralizarea osoasa, simptomele fracturii de sold, osteoporoza, fractura de col femural, proteza de sold, tromboflebita, atrofie musculara, fizioterapie

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Comentarii

Articole similare