GUTA - BOALA CU EVOLUTIE LENTA

GUTA - BOALA CU EVOLUTIE LENTA

Publicat pe 16 Jun 2017 de Magazinul Ortopedic

Guta sau podagra este o boala cronica, ce se caracterizeaza printr-un nivel ridicat de acid uric in corp si care afecteaza in mare parte articulatiile. Boala se manifesta prin atacuri de artrita gutoasa, durere, edem si roseata locala, iar daca nu este tratata corespunzator, aceasta poate degenera, favorizand distrugerea articulatiei.

Cauze

Cauza principala a bolii este acumularea in exces a acidului uric in corp, care in timp se cristalizeaza si duce la formarea de urati (cristale in forma de ace) la nivelul articulatiilor. Hiperuricemia este declansata atat de predispozitii genetice, cat si de factori ce tin de dieta si stilul de viata adoptat.
Cele mai intalnite cauze ale dezvoltarii afectiunii sunt:
• Dieta bogata in carne rosie
• Consumul excesiv de alcool
• Utilizarea diureticelor
• Istoric al bolii in familie
• Obezitate
• Sexul masculin (barbatii sunt mult mai predispusi acestei boli decat femeile)
• Hipertensiune
• Boli renale
• Hipotiroidism
• Diete cu continut caloric mic

Simptome

Boala in sine se declanseaza dupa un timp mai indelungat (ani de zile) in care cristalele de acid uric se acumuleaza la nivelul articulatiilor. Simptomele afectiunii includ, de obicei:
• Durere, edem si cresterea temperaturii locale
• Inrosire, mancarime si exfoliere a tegumentului
• Disconfort ce se intensifica pe timpul noptii
• Febra
• Limitarea miscarilor articulatiei
• Bursita (inflamarea lichidului articular)
Zonele des afectate sunt articulatiile halucelui (degetul mare al piciorului), ale mainii, degetelor , precum si coatele si genunchii.

Diagnostic

Diagnosticul de guta se pune in urma unui consult de spacialitate, efectuat in special pacientilor ce manifesta durere acuta insotita de o articulatie edematiata, cu tegument cald, de culoare rosie.
Tipul de investigatie ce ofera rezultate clare cu privire la natura afectiunii articulatiei este artrocenteza si se realizeaza prin aspirarea de lichid articular si evidentierea cristalelor de acid uric. De asemenea se mai pot efectua si teste de sange pentru masurarea nivelului de acid uric seric.

Stadiile bolii

Guta are un parcurs relativ lung si se desfasoara in mai multe etape :
Stadiul 1: este asimptomatic si reprezinta perioada in care nivelul acidului uric din cop creste (apare hiperuricemia);
Stadiul 2: presupune formarea cristalelor de acid uric la nivelul articulatiilor si declansarea atacului gutos initial, ale carui simptome deseori dispar dupa cateva zile si pot sa reapara la un interval de 2 ani de la atacul initial;
Stadiul 3: reprezinta intervalul de timp dintre recurentele bolii (dezvoltate de majoritatea pacientilor) si este asimptomatic;
Stadiul 4: este reprezentat de guta tofica cronica si duce in timp la formarea de noduli (tofi gutosi) vizibili la nivelul articulatiilor, care netratati corespunzator cauzeaza durere, edem si caldura locala.

Tratament

Tratamentul bolii vizeaza reducerea disconfortului si a inflamatiei, precum si eliminarea atacurilor gutoase. Astfel, se prescriu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), colchicina si corticosteroizi.
De asemenea, se recomanda urmarea unui regim alimentar sarac in proteine de origine animala, evitarea consumului de alcool si practicarea frecventa a sportului.
Procedurile chirurgicale sunt necesare doar in cazul unei articulatii sever afectate in urma unei tratari necorespunzatoare a gutei. In perioada de recuperare, ulterioara operatiei, poate fi necesara utilizarea carjelor ortopedice, pentru asigurarea mobilitatii pacientului.

Selenium Distribution SRL, prin shop-ul online Magazinul Ortopedic va ofera o gama diversificata de articole ortopedice care va pot conferi stabilitate si independenta in miscare: carje cu sprijin pe antebrat, carje cu sprijin subrat, cadre de mers fixe sau pliabile, bastoane cu 3 sau 4 picioare si multe alte produse ortopedice care va pot imbunatati calitatea vietii.

Taguri

simptome guta, tratament guta, podagra, artrita gutoasa, acid uric, hiperuricemia, bursita, artrocenteza, colchicina, corticosteroizi

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Comentarii

Articole similare