OSTEOMALACIA SAU BOALA OASELOR MOI

OSTEOMALACIA SAU BOALA OASELOR MOI

Publicat pe 07 Jul 2017 de Magazinul Ortopedic

Osteomalacia (sau demineralizarea osoasa) este o boala caracterizata prin inmuierea oaselor, fenomen determinat de mineralizarea deficitara a proteinelor matricei osoase-osteoid, printr-un aport inadecvat de vitamina D, calciu si fosfor in corp.

Cauze

Cauzele aparitiei bolii sunt diverse, insa principalul factor determinant este deficitul de vitamina D ce poate fi produs prin expunere insuficienta la soare, malnutritie si procese de malabsorbtie la nivel intestinal (boala celiaca, afectiuni pancreatice). Exista, de asemenea si alte cauze ale demineralizarii osoase, dintre care amintim: afectiuni renale , hepatice (complicatiile bolilor hepatice colestatice), hipoparatiroidismul, anumite medicamente (bifosfonati, barbiturice, fenitoin, rifapin, ketoconazole) si prezenta unor tumori (osteomalacia oncogenica).

Simptomatologie

Osteomalacia debuteaza la adulti cu dureri si crampe in regiunea lombara si la nivelul coapselor ce se extind mai apoi in brate si coaste. Durerea este de cele mai multe ori simetrica si este insotita de sensibilitatea oaselor implicate. Muschii proximali sunt de asemenea slabiti, pacientii manifestand dificultate in urcarea scarilor si ridicarea din pozitia sezanda.
In stadiile incipiente ale evolutiei afectiunii, suferinzii pot sa nu prezinte simptome specifice , insa odata cu avansarea bolii acestia pot manifesta:
- fragilitate osoasa
- dureri osoase difuze (in special in coapse)
- dureri ale coloanei vertebrale
- dureri ale oaselor membrelor inferioare
- slabiciune musculara
- hipocalcemie
- predispozitie la fracturi
- oboseala cronica
- aritmie cardiaca
- spasme ale mainilor si picioarelor

Diagnostic

Procedeele de depistare a demineralizarii osoase incep de obicei cu demonstrarea  hipocalcemiei, hipofosfatemiei si a deficitului de vitamina D, evidentiate prin teste de sange si urina.
Ulterior, se realizeaza studii imagistice cuprinzand radiografii si tomografii - utile in evidentierea zonelor cu pierderi osoase si a fracturilor osoase patologice.

Tratament

Tratamentul bolii depinde in mare masura de cauza acesteia, astfel ca in cazul in care demineralizarea osoasa este provocata de un deficit de vitamina D, determinat de o alimentatie defectuoasa sau de expunerea insuficienta la razele solare, tratamentul presupune exclusiv administrarea unor suplimente din aceasta vitamina ( 400 - 8000 de unitati pe zi) pe o perioada de cateva saptamani sau luni.
In situatia in care calciul si fosforul se afla in cantitati reduse in organism, se recomanda suplimentarea acestor minerale prin tratament medicamentos si o dieta nutritiva.
De asemenea, tratarea bolilor ce pot incetini absorbtia mineralelor si a vitaminei D este necesara pentru combaterea simptomelor acestei afectiuni.
In cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, suplimentele de Vitamina D sunt mai mici pentru a nu produce toxicitate, dar suficiente pentru a asigura sanatatea mamei si a fatului.

Prognostic

Cu un tratament corespunzator, simptomele bolii pot fi reduse cu succes. In cele mai multe situatii, recuperarea se realizeaza prin administrarea de vitamina D. Boala netratata creste riscul de declansare a osteoporozei si de aparitie a fracturilor osoase.

In cazul fracturilor osoase, se recomanda utilizarea carjelor ortopedice pentru asigurarea mobilitatii pacientului.
Indiferent ca aveti nevoie de carje subaxilare sau carje antebrat, va stam la dispozitie cu astfel de dispozitive de mers si multe alte articole ortopedice prin intemediul site-ului Magazinul Ortopedic.

Taguri

osteomalacia, boala oaselor moi, demineralizarea osoasa, simptome osteomalacie, tratament osteomalacie, afectiuni renale, fragilitate osoasa, hipocalcemie, oboseala cronica, aritmie cardiaca, osteoporoza

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Comentarii

Articole similare