ROLUL MICRONUTRIENTILOR IN MENTINEREA SANATATII
Vitaminele si mineralele sunt cele doua tipuri de micronutrienti necesari corpului dumneavoastra. Spre deosebire de macronutrienti, aveti nevoie doar de cantitati minuscule de micronutrienti pentru a va mentine sanatatea. Micronutrientii joaca un rol esential in nutritia umana, inclusiv in prevenirea si tratamentul diferitelor boli si conditii, in reglarea metabolismului, a batailor inimii, a pH-ului celular si a densitatii osoase, precum si in optimizarea functionarii fizice si psihice. Fara consumul adecvat de micronutrienti, oamenii pot suferi de boli cum ar fi rahitismul (lipsa vitaminei D), scorbutul (lipsa vitaminei C) sau osteoporoza (lipsa de calciu). Micronutrientii sunt esentiali pentru producerea de enzime, hormoni sau proteine de catre organismul dumneavoastra.
Deficientele minerale pot avea consecinte durabile si daunatoare asupra sanatatii copiilor si adultilor de toate varstele, de aceea suplimentele nutritive sunt optimizate pentru anumite grupe de varsta si multe alimente de baza, ca de exemplu faina, sunt fortificate cu vitamine si minerale.
Cu toate acestea, s-ar putea sa fiti surprinsi sa aflati ca fortificarea alimentelor poate fi inselatoare, deoarece este adesea realizata cu variante sintetice de vitamine. Aceste forme de vitamine de sinteza de multe ori nu au cofactorii si substantele nutritive necesare pentru o absorbtie adecvata in organism. Ca intotdeauna, este cel mai bine sa se obtina vitamine si minerale din surse naturale de calitate, pentru a va asigura ca organismul dumneavoastra poate utiliza in mod corespunzator aceste substante nutritive esentiale.
Ce sunt vitaminele ?
Vitaminele sunt compusi organici necesari organismului in cantitati mici, proveniti in primul rand din alimente. Cu exceptia vitaminei D, vitaminele nu pot fi produse de organismul uman. Vitaminele sunt disponibile in doua forme: solubile in apa si solubile in grasimi.
Vitaminele solubile in apa
Vitaminele hidrosolubile sunt limitate la complexul de vitamine B si vitamina C. Aceste vitamine trebuie inlocuite zilnic, deoarece sunt usor de pierdut prin fluidele corporale. Mai degraba, organismul excreta excesul de vitamine hidrosolubile prin urina.
Vitaminele complexe B
Vitaminele din complexul B includ tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic (B5), piridoxina (B6), acidul folic (B9) si cobalamina (B12). Aceste vitamine regleaza eliberarea de energie in celule (metabolismul), servesc drept cofactori si afecteaza starea de spirit si imunitatea.
Vitamina B12 si B9 sunt vitale pentru sanatatea creierului. Cercetarile privind rolul vitaminei B12 sugereaza ca este o forta puternica in pastrarea memoriei si a functiei cognitive pe masura inaintarii in varsta.
Vitamina C
Rolul vitaminei C ca antioxidant este bine cunoscut, dar are si alte functii, ca de exemplu: intareste sistemul imunitar, consolideaza tesutul conjunctiv, creste gradul de asimilare a fierului de catre organism, mareste rezistenta vaselor sanguine, regleaza nivelul glicemiei si al colesterolului, ajuta la cresterea productiei de colagen.
Vitaminele solubile in grasimi
Vitaminele A, D, E si K sunt vitaminele solubile in grasimi. Deoarece nu sunt pierdute la fel de usor ca si cele solubile in apa, vitaminele liposolubile tind sa se acumuleze in organism in tesuturile grase ca si rezerve pentru cazul in care nu va satisfaceti consumul zilnic recomandat.
Vitamina A
Vitamina A este esentiala pentru sanatatea ochilor si a creierului. De asemenea, este un puternic antioxidant si imbunatateste imunitatea, ofera protectie impotriva multor forme de cancer, ajuta metabolismul si are un rol important in sanatatea pielii si a mucoaselor. Sursele de plante sunt cea mai sigura metoda de a satisface necesarul zilnic de vitamina A.
Vitamina D
Vitamina D este atat un hormon, cat si un micronutrient. Desi este renumita pentru rolul sau in mentinerea sanatatii osoase, aceasta ajuta si la mentinerea sanatatii sistemului respirator, imbunatateste starea mentala si emotionala si mentine functionarea sistemului imunitar la o eficienta maxima.
Vitamina E
Vitamina E este un antioxidant puternic care contribuie la protejarea structurii fragile a cromozomilor de actiunea radicalilor liberi si descompune toxinele libere in grasimi. Totodata, vitamina E are un rol important in protejarea ficatului, sprijina sistemul imunitar, asigura metabolismul zaharurilor, aminoacizilor si acizilor grasi.
Vitamina K
Vitamina K este denumita dupa ortografia germana a coagularii, avand un rol esential in metabolismul calciului in organism, prevenirea hemoragiilor, afectiunilor pielii, impiedicarea formarii pietrelor la rinichi, transformarea glucozei in glicogen.
Ce sunt mineralele ?
Mineralele sunt substante anorganice necesare organismului pentru a functiona in mod corespunzator. In dieta dumneavoastra, ele sunt elemente nutritive importante care permit celulelor sa indeplineasca functii esentiale. Mineralele sunt impartite in macrominerale si microminerale. Organismul necesita semnificativ mai putine minerale esentiale (microminerale) decat macromineralele. Macromineralele sunt masurate in grame, in timp ce mineralele sunt masurate in miligrame si micrograme.
Macromineralele includ magneziu, sulf si electroliti: potasiu, calciu, sodiu, clor si fosfor. Majoritatea oamenilor au in organism mult mai mult clorura de sodiu (sare de masa) decat au nevoie, in detrimentul sanatatii lor, de aceea este necesar sa incercati sa limitati admisia de sare ori de cate ori este posibil.
Principalele micromineralele de care aveti nevoie sunt cromul, fierul, iodul, seleniul, manganul, zincul, molibdenul si cuprul. De asemenea, aveti nevoie de mici cantitati de nichel, siliciu, vanadiu si cobalt.
Obtinerea de suficienti micronutrienti in dieta dumneavoastra nu este dificila. Puteti avea o dieta echilibrata pentru o viata sanatoasa incluzand o multime de fructe cu coaja lemnoasa, cereale integrale si legume cu frunze verzi. Mancati cat mai multe fructe si legume pline de culoare, cum ar fi cirese, struguri, banane si morcovi. Includeti doua sau mai multe feluri de mancare de legume la fiecare masa si mancati salate de fructe la desert in loc de dulciuri.