SFATURI PENTRU PERSOANELE CARE AU HIPERTENSIUNE ARTERIALA

SFATURI PENTRU PERSOANELE CARE AU HIPERTENSIUNE ARTERIALA

Publicat pe 06 May 2017 de Magazinul Ortopedic

Intalnim multe boli sau tulburari silentioase, care nu se manifesta foarte vizibil in viata noastra, una dintre aceste boli fiind hipertensiunea arteriala. Aceasta se manifesta de fapt prin cresteri semnificative si bruste ale tensiunii arteriale numite si salturi hipertensive. In articolul de fata vom prezenta mai multe informatii despre HTA (hipertensiunea arteriala), simptome, tratament si sfaturi pentru persoanele afectate.

Numeroase persoane se confrunta cu aceasta problema, insa nu sunt constiente de acest fapt. Totusi, exista cativa indicatori sau cateva simptome care apar atunci cand avem salturi hipertensive, indicatori precum: cefalee, ameteli, zgomote in ureche sau tulburari de vedere. De ce ar trebui sa avem grija la aceasta problema? Cu timpul, hipertensiunea arteriala poate sa dauneze mai serios sanatatii persoanei afectand inima, vasele cerebrale sau rinichii, deci provocand aritmii, insuficienta cardiaca, accidente vasculare sau insuficienta renala. Astfel, este foarte important ca in cazul in care observam acesti indicatori sa ne monitorizam tensiunea sau sa consultam medicul.

Tratamentele pentru hipertensiune arteriala au ca scop scaderea valorii ridicate a tensiunii la un nivel normal si de siguranta, undeva la sub 130/85 mm Hg, (mmHg reprezinta unitatea de masura pentru tensiunea arteriala; milimetrii coloana de mercur). Tratamentul este benefic pentru pastrarea tensiunii sub control constant, pentru prevenirea sau reducerea complicatiilor si, desigur, cresterea calitatii vietii si prelungirea ei. HTA se poate imbunatatii prin diverse tratamente, prezentam cateva sfaturi pentru persoanele ce au aceasta problema de sanatate.

Este in avantajul acestor persoane sa recurga la masuri nefarmacologice care presupun modificarea stilului de viata. Este important ca stilul de viata sa fie optim pentru a ne feri de diverse boli, inclusiv HTA. Astfel, o persoana diagnosticata cu hipertensiune arteriala va trebui sa faca mai multe modificari in stilul de viata: sa modifice obiceiurilor alimentare, sa renunte la fumat, sa reduca greutatea corporala, sa faca exercitiu fizic regulat si chiar sa apeleze la tehnici de relaxare pentru reducerea stresului.

Aducem in atentia cititorului cateva dintre modificarile dietetice recomandate. Un aspect important de care trebuie sa se tina cont este cantitatea de sare pe care o consuma aceste persoane. Astfel, este nevoie de reducerea sarii in alimentatie la maxim 6 g/zi(adica 2,5 g sodiu). Iata cateva indicatii in acest sens:
1. Evitati sa adaugati sare la gatitul alimentelor ;
2. Evitati sa puneti sare la masa in timp de mancati ;
3. Nu consumati alimentele cu un continut crescut de sare (sodiu - atentie la conservanti) ;
4. Nu apelati la substituienti de sare decat cu avizul medicului ;
5. Atentie la consumul de apa! Evitati deshidratarea: consumati suficiente lichide, aproximativ 2 litri / zi ;
6. Consumul de alcool trebuie sa se situeze la sub 30 g etanol / zi (echivalent cu 500 ml bere, 250 ml vin sau 60 ml tarie). Abstinenta completa nu este indicata si este mai putin benefica, dar abuzul de alcool duce la cresterea marcata a dezvoltarii arterosclerozei ;
7. Iar un ultim sfat alimentar consta in reducerea consumul de grasimi animale.

Dupa ce am vorbit de masurile nefarmacologice, este timpul sa aducem in discutie si masurile farmacologice. Pe piata intalnim numeroase medicamente indicate in tratamentul hipertensiunii arteriale. Este greu si contraindicat sa alegem singuri un astfel de medicament. Astfel, cel mai bine ar fi sa consultam si sa apelam la medicului specialist. Este necesar un control medical periodic pentru verificarea eficientei tratamentului si, daca este cazul, adaptarea dozelor sau chiar asocieri terapeutice.

Probabil ca unul dintre cele mai importante sfaturi consta in urmarea stricta a tratamentului prescris de medic. Deseori oamenii aflati in tratament nu tin cont de schema tratamentului, astfel ca tensiunea poate creste si crea anomalii. Este important sa luam tratamentul si inainte de controlul medical, nu omiteti tratamentul avand ca motiv faptul ca se iau analize sau ca mergeti la control; altfel tensiunea dumneavoastra va fi mai mare, iar eventuala modificare a schemei de tratament poate fi daunatoare.

Taguri

boli silentioase, hipertensiunea arteriala, HTA, salturi hipertensive, tensiune, tratamentul hipertensiunii arteriale

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Comentarii

Articole similare