DESPRE DURERILE DE SPATE SI CAUZELE ACESTORA
De-a lungul vietii, cei mai multi dintre oameni vor experimenta o durere de spate cel putin o data. Cauzele durerilor de spate variaza de la o persoana la alta, insa efectele acestei experiente neplacute sunt comune tuturor celor care sufera de ea. De la una din principalele cauze ale absenteismului de la locul de munca pana la imposibilitatea de a conduce autovehiculul sau chiar de a permite ridicarea din pat, durerea de spate poate fi o problema debilitanta. Persoanele cu dureri de spate persistente pot dezvolta teama de miscare si de activitate (inclusiv de munca), ingrijorandu-se ca vor face ca lucrurile sa se inrautateasca si sa-si mareasca durerera. A trai cu dureri de spate persistente poate duce, de asemenea, la probleme de dispozitie, cum ar fi: anxietate, iritabilitate sau depresie.
Din fericire, puteti lua masuri pentru prevenirea sau ameliorarea celor mai multe episoade de dureri de spate. Daca prevenirea nu reuseste, tratamentul simplu la domiciliu si modul in care va miscati in timpul activitatilor zilnice va pot vindeca spatele in cateva saptamani. Chirurgia este rareori necesara pentru a trata durerile de spate.
Cauzele durerilor de spate
Durerile de spate pot sa apara brusc si sa dureze mai putin de sase saptamani (acute). Durerile de spate care dureaza mai mult de trei luni (cronice) sunt mai putin frecvente decat durerile acute. Durerile de spate se dezvolta adesea fara o cauza specifica pe care medicul sa o poata identifica printr-un studiu de testare sau de imagistica.
Cele mai frecvente tipuri de dureri de spate sunt rezultatul intinderilor si entorselor, iar acestea pot fi cauzate de diferite probleme printre care:
• tehnica de ridicare necorespunzatoare;
• miscari bruste;
• ridicarea obiectelor grele;
• crampe sau spasme;
• miscari prelungite sau repetitive;
• o cadere;
• suprasolicitarea muschilor spatelui;
• obezitatea si muschii abdominali slabi.
Problemele structurale ale coloanei vertebrale - acestea pot fi usoare, moderate sau severe; indiferent de nivelul lor de severitate, ele pot responsabile pentru un anumit grad de dureri de spate; exemple de probleme structurale includ:
• sciatica;
• umflarea sau ruptura discurilor intervertebrale;
• osteoporoza;
• artrita;
• curbura anormala a coloanei vertebrale.
Alte cauze ale durerii de spate:
• tumori ale coloanei vertebrale;
• diferite forme de infectii;
• tulburari de somn;
• dormitul pe o saltea necorespunzatoare.
Dupa cum puteti vedea, exista o gama extrem de larga de posibile cauze. Pentru a obtine o ameliorare pe termen lung a disconfortului provocat de durerile de spate, este important sa se stabileasca in primul rand cauza care sta la baza starii dumneavoastra.
Factorii de risc
Oricine poate dezvolta dureri de spate, chiar si copiii si adolescentii. Cercetarile nu au demonstrat inca ce anume contribuie la aparitia durerile de spate. Cu toate acestea, exista anumiti factori de risc care pot favoriza declansarea lor:
- varsta - durerile de spate sunt mai frecvente pe masura inaintarii in varsta, dupa 30-40 ani;
- lipsa de exercitii fizice, un stil de viata sedentar - muschii slabi pot duce la dureri de spate;
- greutate excesiva - se pune presiune pe coloana vertebrala atunci cand se depaseste greutatea corporala adecvata;
- boli - unele tipuri de artrita si cancer pot contribui la aparitia durerilor de spate.
- conditii psihologice - persoanele predispuse la depresie si anxietate par sa aiba un risc mai mare de dezvoltare a durerilor de spate;
- utilizarea pe termen lung a medicamentelor despre care se stie ca slabesc oasele, cum ar fi corticosteroizii;
- efortul fizic excesiv;
- fumatul - poate impiedica organismul sa asigure suficiente elemente nutritive discurilor intervertebrale.
Este posibil sa puteti evita durerea de spate sau sa impiedicati reaparitia ei prin imbunatatirea conditiei fizice, dar cea mai buna modalitate de a preveni problemele de spate este sa adoptati intotdeauna o pozitie corporala adecvata si sa evitati miscarile bruste sau nefiresti care ar putea duce la raniri sau caderi. Cele mai multe simptome ale durerilor de spate se reduc treptat, de obicei in doua saptamani, pe baza tratamentului la domiciliu. Exista situatii in care durerea de spate poate indica probleme medicale grave, iar simptomele asociate pot fi:
- pierderea controlului vezicii urinare;
- amorteala, furnicaturi sau slabiciune la nivelul unuia sau al ambelor picioare;
- durere constanta care se agraveaza noaptea;
- pierdere inexplicabila in greutate;
- durere asociata cu o senzatie pulsanta in abdomen;
- prezenta febrei.
Daca aveti oricare dintre aceste simptome, consultati cat mai curand un medic de specialitate.