MODALITATI PRIN CARE COMBATI OBOSEALA SI LIPSA DE ENERGIE

MODALITATI PRIN CARE COMBATI OBOSEALA SI LIPSA DE ENERGIE

Publicat pe 24 Jun 2018 de Magazinul Ortopedic

In prezent, una dintre cele mai frecvente plangeri legate de sanatate se refera la lipsa de energie, fapt ce confera o stare de oboseala permanenta. Senzatia de oboseala este un semnal normal si natural care va spune ca este timpul sa dormiti, iar odihna de noapte poate fi tot ceea ce este necesar pentru ameliorarea starii de oboseala care s-a acumulat. O stare cronica de oboseala este un semn ca organismul nu mai functioneaza eficient, putand fi cauzata de o serie de factori (fizici, psihologici, emotionali). Avand in vedere ca energia este o functie celulara dependenta de vitaminele si mineralele pe care le consumati in fiecare zi, nivelurile scazute ale energiei indica de obicei un dezechilibru celular.

Atunci cand celulele primesc energia de care au nevoie, va simtiti energizati. Daca celulele sunt nevoite sa se forteze ca sa produca energie, ele se pot deteriora sau muri. De aceea, exercitiile fizice, curatarea obisnuita a colonului si a ficatului, precum si adoptarea unei diete naturale, organice, energizeaza corpul si pastreaza mintea ascutita. Alte activitati de stimulare a energiei pot includ masajul si consumul de apa suficienta pentru a hidrata si curata organismul. Balanta hormonala joaca, de asemenea, un rol esential in crearea de energie, iar oboseala este unul dintre simptomele primare ale unui dezechilibru hormonal.

In timp ce cafeaua neagra aduce beneficii pentru sanatate, ea nu face absolut nimic pentru imbunatatirea energiei. Intr-adevar, cofeina stimuleaza, dar totodata solicita glandele suprarenale si sistemul endocrin. Bauturile energizante se bazeaza foarte mult pe zahar si pe alti stimulenti pe termen scurt, cum ar fi cafeina. In mod similar cu efectele zaharului din dulciuri si alte alimente cu deficit nutritional, consumul ridicat de cafeina are ca rezultat diverse efecte adverse: poate afecta intr-un mod negativ ritmul cardiac, poate induce insomnie, dureri de cap, tremurat si deshidratare.

Energia constanta si sanatoasa se bazeaza pe trei factori cheie: somnul, exercitiul fizic si consumul de alimente naturale si organice. Pentru un impuls mai mare de energie si pentru a ajuta organismul sa elimine supraincarcarea cu toxine, puteti incerca oricare dintre urmatoarele suplimente:

Iodul

Hormonii regleaza metabolismul si initiaza eliberarea multor biochimice asociate crearii de energie. Tiroida utilizeaza iod pentru a forma triiodotironina (T3) si tiroxina (T4), cei doi hormoni implicati in aproape fiecare proces fiziologic, inclusiv in crestere si dezvoltare, metabolism, temperatura corpului si ritmul cardiac. Cele mai bune surse dietetice de iod includ fructele de mare, legumele de mare (alge marine: dulse, arame, Kelp, kombu, wakame etc.) si legumele cu frunze verde inchise, dar pot fi luate si suplimente organice de iod.

Vitamina B12

Fiecare celula din corpul uman necesita vitamina B12 pentru metabolismul energetic. De fapt, intreaga creație a energiei celulare, cunoscuta sub numele de ciclul acidului citric sau ciclul lui Krebs, depinde de acesta. Trebuie stiut, corpul uman nu poate produce B12 pe cont propriu, procurand-o din surse dietetice. Laptisorul de matca pur, sardinele, somonul, codul, molustele comestibile, midiile, carnea rosie si lactatele sunt cele mai bune surse naturale de B12. Suplimentarea cu B12 este sigura deoarece nu exista efecte secundare sau limita superioara. Cele mai bune forme de supliment sunt metilcobalamina si adenozilcobalamina.

Melatonina

Melatonina este un hormonul eliberat din glanda pineala care influenteaza direct metabolismul energetic. Persoanele cu niveluri neadecvate de melatonina sufera de oboseala si de imbatranire precoce. Melatonina joaca un rol esential pentru sanatatea noastra, ea este cea care ne asigura un somn profund si odihnitor, dar reprezinta, in acelasi timp, unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Trebuie stiut insa ca deja din timpul adolescentei productia de melatonina scade rapid, in timp ce necesarul organismului creste. Din fericire, glanda pineala produce melatonina ca raspuns la aparitia intunericului din timpul noptii, dar cercetarile arata ca productia este inhibata chiar si de prezenta unei lumini slabe. Daca somnul este inconsecvent sau exista alti factori perturbatori (schimbarea fusului orar, lucrul in ture), la majoritatea persoanelor adulte apare un deficit sever de melatonina care provoaca, in timp, o degradare a calitatii somnului si a starii noastre de sanatate, de aceea, odata cu iesirea din adolescenta, organismul nostru are nevoie de asigurarea unui aport de melatonina din medicamente si suplimente alimentare.

Ginseng

Aceasta planta are nenumarate proprietati pentru sanatate, sustinand raspunsul natural al organismului la stres, anxietate si efort fizic, avand abilitatea de a stimula functia cognitiva (memoria, gandirea), de a preveni imbatranirea, de a stimula cresterea parului si protectia pielii, de a preveni imbatranirea. Prin substantele active conrinute, ginsengul este un puternic antioxidant. Ginsengul se poate consuma in diverse moduri: poate fi administrat sub forma de suplimente alimentare (fiole, capsule, pastile), ceai de ginseng, pudra, extract de ginseng, radacina poate fi consumata pe cale orala.

Magneziu

O inima sanatoasa, un creier activ si o functionare adecvata a muschilor si nervilor sunt doar cateva dintre multele avantaje ale prezentei unui nivel corespunzator de magneziu in organism. Cele mai importante surse dietetice de magneziu includ legumele cu frunze verzi (spanacul, varza Kale, varza verde etc.), semintele de dovleac, migdalele, semintele de susan, fasolea, boabele de soia, pestele gras (macroul, somonul, tonul, halibutul), bananele sau avocado. Suplimentarea poate ajuta, de asemenea, la cresterea nivelului de magneziu.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 joaca un rol major in producerea energiei necesare pentru toate procesele biochimice de la nivel celular. Fiecare celula din corp contine Q10, desi organe precum inima, rinichii si ficatul au concentrații mai mari. De asemenea, coenzima Q10 este un important antioxidant, aceasta actioneaza direct asupra radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare si ii neutralizeaza. Necesara in dezvoltarea si buna functionare a tuturor celulelor vii, coenzima Q10 este produsa in mod natural de organism. Unul dintre simptomele de varf ale deficientei de Q10 este oboseala, dar pot aparea, de asemenea, hipertensiune arteriala, ulcere gastrice sau dezechilibrul zaharat din sange. Organismul uman produce insa o cantitate suficienta de coenzima Q10 numai pana la varsta de 30 de ani. Dupa aceasta varsta, productia de Q10 scade progresiv. Surse importante de coenzima Q10 sunt carnea de vita sau organe precum inima, ficatul si rinichii, pestele (in special sardinele si tonul), uleiul de soia, alunele, spanacul sau broccoli.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba este o planta medicinala cunoscuta de mult timp pentru activitatea sa antioxidanta puternica si pentru imbunatatirea fluxului sanguin, prin dilatarea vaselor de sange. Antioxidantii prezenti in frunzele de Ginkgo biloba pot neutraliza radicalii liberi (datorita prezentei a doua tipuri de substante: lavonoide si terpenoide) si pot reduce sau chiar ajuta la prevenirea unora dintre daunele produse de acestia. Alte beneficii: cresterea eficientei metabolismului, regularizarea neurotransmitatorilor, stimularea nivelului de oxigen din creier sau controlul colesterolului.

Taguri

oboseala cronica, modalitati de diminuare a oboselii, combaterea oboselii, surse de iod, vitamina B12, surse naturale vitamina B12, melatonina, beneficii ginseng, surse de magneziu, rol coenzima Q10, beneficii Ginkgo biloba

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Comentarii

Articole similare