UN SCAUN CU ROTILE NU INSEAMNA UN FINAL DE DRUM

UN SCAUN CU ROTILE NU INSEAMNA UN FINAL DE DRUM

Publicat pe 26 Aug 2017 de Magazinul Ortopedic

Ai 14 ani sau poate ca ai 18 ani. Ai invatat ca viata nu se termina intr-un scaun cu rotile! Spre deosebire de ce ar putea crede unii, ai inteles ca dizabilitatea nu limiteaza totul. Iti place aventura si o cauti. Ai invatat ca limitele si le stabileste fiecare si ai decis ca nu vrei sa traiesti o viata in rutina. Faci parte din categoria oamenilor frumosi si ambitiosi, cu dizabilitati, care practica scufundari, skimboarding, canotaj, bungee jumping, patinaj, merg pe scenele lumii pentru ca au ceva de demonstrat, fac gimnastica, danseaza, practica arte martiale s.a.m.d. Pentru tine, dizabilitatea este un termen care iti defineste starea clinica, insa niciodata nu-ti va limita actiunile.

Ce le transmiti celor asemenea tie?

1. Iesiti din casa si faceti ceea ce va place
Un tanar cu dizabilitati fizice trebuie sa isi traiasca viata la maxim, chiar daca intr-un fotoliu rulant. Sa iesiti din casa este cea mai buna idee pe care o puteti avea. Mergeti la concerte, la cinema si oriunde altundeva va doriti. Evaluati ceea ce va place sa faceti. Focusati-va pe ceea ce va intereseaza si impletiti aceste aspecte cu distractia. Nimic nu poate retine un tanar cu dizabilitati fizice sa descopere lumea artei sau sa faca sport, in astfel de conditii un scaun cu roti il va ajuta, nu il va impiedica. Chiar si activitatile care par imposibil de realizat intr-un scaun cu rotile pot fi adaptate.

2. Comunicati cu cei din jur
Fiti voi insiva! Pastrati contactul vizual cu persoanele cu care conversati. De asemenea, o persoana cu dizabilitati fizice se poate manifesta prin tonul vocii daca cineva spune ceva care le deranjeaza. Pe de alta parte, nu este nimic rusinos in a cere ajutorul. Se pot intampla accidente din pricina carora sa cadeti din caruciorul rulant sau pot sa apara situatii in care chiar viata sa fie pusa in pericol – solicitati ajutor!

Nu in ultimul rand, trebuie sa aveti rabdare cu cei din jur.  Nu toti vor sti cum sa actioneze si sa se poarte firesc atunci cand sunt langa o persoana cu dizabilitati fizice. Foarte adevarat, este frustrant sa vezi un comportament cel putin ciudat la o persoana de la care ai asteptari, dar un pic de rabdare ajuta mult. Chiar si semenii vostri cei mai refractari vor intelege in cele din urma ca persoanele cu dizabilitati fizice a caror mobilitate depinde de un scaun cu rotile sunt cat se poate de normale.

3. Hainele va pot asigura atat confort psihic, cat si confort mental
Asemenea oricarei persoane, va trebui sa gasiti un echilibru intre confortabil si bine imbracat. Hainele pe care le imbracati pentru ca le considerati atractive asigura confort psihic - mai multa incredere si o stare de spirit mai buna. De asemenea, fotoliul rulant in care va petreceti mare parte din timp trebuie sa va placa, sa nu fie urat (il puteti personaliza cu diferite accesorii atractive) sau incomod.

Nu in ultimul rand, trebuie sa stiti ca multe dintre persoanele cu handicap fizic au o viata normala si de succes. Din aceasta categorie trebuie sa faceti parte si voi!

Taguri

dizabilitati fizice, handicap fizic, tineri cu dizabilitati, sfaturi pentru tinerii cu handicap

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Comentarii

Articole similare