Escara este o efectiune la nivelul pielii, intalnita frecvent la persoanele imobilizate total sau partial , cele care stau in pat sau in scaunul rulant mai mult de 10 ore/zi.
Regiunile pielii afectate cel mai frecvent de escare sunt cele expuse contactului cu perna sau salteaua patului : zona sacrala si fesele, soldurile, spatele, gleznele, coatele, si umerii. Aceste zone ale corpului care vin in contact cu salteaua patului sau sezutul fotoliului rulant se inrosesc, in prima faza, apoi, lasate netratate, se pot agrava, generand ulceratii ale pielii, infectii, necroze. Este foarte important ca, in cazul persoanelor imobilizate, sa incercam sa modificam pozitia corpului cat mai frecvent si sa utilizam perne si saltele antiescare care au rol de preventie a aparitiei leziunilor la nivelul pielii . Utilizarea preventiva a pernelor antiescare si saltelelor antiescare diminueaza si chiar inlatura riscul aparitiei si instalarii escarelor.
Metoda de preventie pasiva a riscului apatitiei escarelor este achizitionarea de perne antiescare si/sau saltele antiescare.
O perna pentru fotoliul rulant este esentiala . Pernele ajuta la eliberarea presiunii si distribuirea greutatii in mod egal , avand o contributie majora in prevenirea aparitiei escarelor. Alegerea pernei corespunzatoare fiecarui pacient se face la recomandarea fizioterapeutului.
Pe langa alegerea unei perne sau a unei saltele antiescare, cei care ingrijesc persoanele in varsta sau bolnave trebuie sa aiba un rol activ in prevenirea aparitiei escarelor, indiferent daca pacientii beneficiaza sau nu de o perna / saltea antiescare, prin schimbarea pozitiei pacientului la fiecare doua ore si verificarea aparitiei escarelor la fiecare doua zile.
De asemenea, Magazinul Ortopedic va ofera diverse perne ortopedice care previn si elimina durerile cervicale, lombare si de spate (perna pentru gat, perna lombara, suport lombar), care faciliteaza circulatia sanguina la nivelul picioarelor (perna pentru picioare) sau care previn inflamatia coccisului (perna pentru coccis).