Saltele antiescare

Foarte multe persoane sunt, pe buna dreptate, extrem de pretentioase atunci cand vine vorba de saltele, asternuturi și perne, deoarece avem tendinta de a petrece mai mult timp in pat decat in oricare alt loc. Pentru persoanele cu handicap sau care sufera de boli cronice, un pat de calitate nu este un lux, ci o necesitate, iar patul si, implicit, salteaua, bine alese pot conferi conditiile medicale si de confort necesare. Saltelele antiescare reprezinta o solutie pentru persoanele care sunt imobilizate in pat, sau care stau in aceeasi pozitie ore in sir. Escarele sunt rani pe cat de dureroase, pe atat de periculoase, chiar fatale, daca raman tratate.
Saltea Antiescare cu Distribuirea PresiuniiAparitia escarelor nu este o problema pentru persoanele care sunt partial active si nu petrec prea mult timp in pat, insa alegerea saltelei poate sa previna sau sa adanceasca insomniile sau somnul neodihnitor. Pe langa alegerea unei saltele ideale, cei care ingrijesc persoanele in varsta sau bolnave trebuie sa aiba un rol activ in prevenirea aparitiei escarelor, indiferent daca beneficiaza de o saltea antiescare sau nu, prin schimbarea pozitiei pacientului la fiecare doua ore si verificarea aparitiei escarelor la fiecare doua zile.
 
Conform unor studii recente efectuate in sistemul medical din Statele Unite ale Americii, pacientii care beneficiaza de o saltea antiescare nu mai trebuie miscati la fiecare doua ore deoarece, prin actiunea directa a saltelei de preluare si schimbare a presiunii exercitate pe zona de decubit, se impiedica crearea conditiilor de aparitie a escarelor.
Standardul de doua ore, utilizat in ultima jumatate de secol, a fost necesar deoarece saltelele vechi, care erau facute cu arcuri eliciodale si acoperite cu musama din plastic dur, favorizau crearea de zone de presiune asupra corpului bolnavului, spre deosebire de noile tipuri de saltele antiescare, care preiau, distribuie si variaza permanent presiunea asupra pacientului.

 

Pat medical cu saltea antiescare Acest lucru a fost evidentiat intr-un studiu al Institutului National de Sanatate al SUA, pe un esantion de aproape 1000 de pacienti din aproape 30 de locatii din Statele Unite ale Americii si Canada, care prezentau un risc mediu de aparitie a ecarelor si carora li s-au furnizat saltele antiescare. Participantilor la studiu li s-au atribuit perioade aleatorii de schimbare a pozitiei, de la 2 la 4 ore, iar, dupa trei saptamani niciunul dintre participanti nu a dezvoltat escare sau leziuni la nivelul pielii din cauza sederii prelungite in pozitii fixe.
 
Cu toate acestea, desi saltelele antiescare pot reduce riscul aparitiei ulceratiilor si escarelor, presiunea exercitata asupra corpului exista in continuare si nu poate fi anulata (decat in conditii de gravitatie zero). De aceea, schimbarea pozitiei pacientului la intervale regulate de timp ramane un factor important in prevenirea aparitiei escarelor. In multe tari din Uniunea Europeana, se organizeaza cursuri de initiere pentru ingrijirea persoanelor cu handicap sau boli cronice. 
 
Mai multe despre escare, leziuni de decubit
Escarele pot fi cauzate de circulatia deficitara a sangelui in zonele de contact cu patul sau suprafata de contact a corpului cu echipamentul de sustinere a acestuia: sezut, spate, bazin etc. Un exemplu pot fi escarele usoare aparute la persoanele care petrec foarte mult timp in sezut. Durerea difuza resimtita in zonele de contact cu scaunul poate indica aparitia unor leziuni provocate de proasta circulatie a sangelui in zonele afectate. In decursul a catorva ore, aceasta proasta circulatie a sangelui, denumita si ischemie, poate duce la degradarea celulara si lezarea tesutului din zona afectata. Escarele se manifesta, la inceput, ca zone rosii, dureroase, care, in timp, pot deveni vinetii. Lasate netratate, escarele pot degenera prin leziuni deschise la nivelul pielii, care se pot infecta. 
Unele studii indica faptul ca 3 pana la 10% din pacientii spitalizati sufera de escare sau alte forme de leziuni de decubit, din care, aproape doua treimi apar la persoanele in varsta, de peste 70 de ani. Intre 5 si 8% dintre acesti pacienti sufera de aparitia escarelor in primul an de boala.
Sortare după:
Produse pe pagină:
Vizualizare ca: Listă Grid